Трябват ни около 11 хил. кръводарители годишно, заяви пред БНР д-р Йонка Лазарова – ръководител на Лабораторията по трансфузионна хематология в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Тази сутрин там започна акция за кръводаряване „Дари кръв! Дай шанс за живот на човек с хематологично заболяване!“.

За 2022 г. нашите пациенти са получили 11 699 единици кръвни продукти, посочи д-р Лазарова в предаването „Преди всички“. Тя изтъкна, че всяка капка кръв е безценна, независимо какво ще се произведе от нея. По думите й от една единица дарена кръв се произвеждат три основни компонента.

Акцията е и превантивна, за да имаме повече кръв в наличност, отбеляза д-р Йонка Лазарова. Според нея е редно да има регулярно кръводаряване, за да може да се задоволяват нуждите на пациентите с хематологични заболявания. Тя отчете, че в период на повече празнични дни намалява броят на кръводарителите. След пандемията обаче не се отчитат по-малко желаещи да дарят кръв.

Когато човек дарява със сърце и иска да помогне, той няма да прикрие заболявания или приемани медикаменти, изказа мнение специалистът и добави, че затова акцентът е кръводаряването да бъде доброволно и безвъзмездно.

Ако човек иска да дари кръв, но е бил болен, д-р Лазарова подчерта, че трябва да има около 14 дни без симптоматика, за да може кръвта да е безопасна. Причини за отлагане на кръводаряването може да бъдат ваксинация, раждане, различни интервенции. По думите й високото кръвно налягане не е причина да не се дарява кръв. Просто ако дарителите имат високо кръвно налягане, в деня на кръводаряване не трябва да приема лекарствата си.

Д-р Йонка Лазарова увери, че на дарената кръв се прави диагностика. Всяка кръв се диагностицира за СПИН, хепатит, сифилис, за да се осигури безопасност при преливането, категорична бе тя. По думите й ако някой от дарителите излезе положителен за някое от заболяванията, той се лишава от възможност да дарява.

Акцията е обявена с краен час 12 часа, но ако има повече желаещи да дарят кръв, тя ще продължи и след този час.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Източник: БНР

Добавете АОП №

Дата и час