Иван Пещенски е на 35 години и повече от година се бори с коврана онкологична диагноза. В момента той е на лечение в Специализираната болницата по хематология в София. Благодарение на знанията, опита и грижите на лекари, медицински специалисти и целия персонал състоянието му е стабилно, което обещава да се извърши успешно чаканата трансплантация на стволови клетки в чужбина. Пред Столица.bg Иван, който е известен кинезетерапевт и е помогнал на хиляди пациенти, изказа своите благодарности към всички в болницата по хематология.

– Иване, какво е състоянието ти в момента?

– Предстои ми трансплантация на стволови клетки в чужбина. За да бъде успешна тази трансплантация в момента съм на една иновативна за България терапия – таргетна, която вече трети месец провеждаме в тази болница. Засега състоянието ми е стабилно. Надявам се в скоро време да замина в Германия, почти сигурно е, че там ще се проведе втората трансплантация.

– Какво искаш да кажеш на хората, които като теб се борят с коварни онкологични диагнози?

– Във България се говори за здравеопазване само когато се случи нещо лошо или когато има някаква допусната грешка. Затова искам да споделя моето мнение,че в българското здравеопазване се случват и добри неща. Лекарите полагат всички усилия за излекуването на своите пациенти! Затова изказвам благодарности на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в гр. София! Благодарен съм на лекуващите ми лекари д-р Явор Петров, д-р Ганева и д-р Николова, благодаря и на д-р доц. Георги Арнаудов, завеждащ на отделението “Трансплантация на стволови клетки”, както и на директора на болницата по хематология доц. д-р Бранимир Спасов. Хората в цялото отделение – лекари, медицински специалисти и санитари полагат нуимоверни усилия за нас пациентите. Благодаря им!

– В последните години много пациенти отправят упреци и обиждат лекарите и цялото съсловие?

– Искам да кажа, че за нас се полагат много грижи. Лекарите тук имат знания на световно ниво и въпреки системата на здравеопазването у нас се опитват с всичко да помагат на пациентите и го правят професионално, и по човешки.

– Постоянно се говори се за системата здравеопазване, недостиг на лекарства, липса на регистър за онкоболните?

– Начинът, по който трябва да се направят всички тези неща и системата да се промени не зависи от лекарите. Като пример да ви кажа, че в момента разговаряме с един професор по хематология в Германия в Берлин. Миналата седмица му се обадихме по финансов въпрос и отговорът му беше: Аз лекувам и не отговарям за финанси, обърнете се към финансовия отдел! А в България всичко се прави от лекаря. У нас той е натоварен с прекалено много отговорности и поради различните задължения, странични от лечението, не могат да се съсредоточат върху пациента. Те трябва да мислят включително и колко струва дадено лекарство и дали могат да го намерят.

– Колко е важно и ценно за вас доброто отношение на лекарите?

– Аз смятам, че доброто отношение към всички пациенти е част от лечението ни. Смятам, че лекарите, екипът и администрация в тази болница има единствена цел и тя е насочена към хората да им помогнат и да ги излекуват въпреки системата. Доброто отношение е част от лечението, което получаваме и това ми дава на мен, а и на другите увереност и настройването, че ще преборим заболяването въпреки неговата тежест.

Източник: Столица.bg


Добавете АОП №

Дата и час