Регистратура+359 2 45 42 189
Електронна пощаinfo@hematology.bg

Психологична подкрепа и консултиране на пациенти

Поставянето на диагноза, свързана с хематологично заболяване или дори самото съмнение за такава, представлява емоционалeн и психичен шок за всеки човек. Психолозите са тези специалисти, с които човек разговаря за начина, по който се чувства, за страховете, опасенията, емоциите, които преживява, за това какво мисли. Лекарите и сестрите в едно отделение са призвани да подсигурят добруването на едно страдащо тяло. За човешките аспекти на споделяне се грижат психолозите и социалните работници.

От август 2019г. в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания функционира специализирано Звено за психологична и немедицинска грижа. Дейността му е в унисон с добрата психоаналитична практика и цели да постигне завършен терапевтичен цикъл на пациентите. Пациентите получават емоционална и психологична подкрепа, която им помага да преминат през сблъскват с тежката диагноза и за пръв път - един труден момент на дезорганизация, ранимост и обърканост.

Дейностите на звеното са насочени към пациентите на болницата, техните семейства и близки. Провеждат се индивидуални консултативни срещи, психотерапевтично проследяване по време на лечението или трансплантация на стволови клетки.

Към звеното функционира Училище за пациенти, където се сформират и групи за емоционална подкрепа. Там пациентите се срещат онлайн с хора, сблъскали се или сблъскващи се с подобни преживявания. Могат да научат, какво е помогнало на останалите и да поставят своите въпроси. Откритието, че човек не е сам, че не е единственият, който преминава през определено заболяване и че има, какво да се направи, представлява голяма подкрепа, особено в моментите, когато е объркан и не е сигурен какво да предприеме. В срещите на Училището за пациенти участват и лекари, които представят подробна информация за проследяването, лечението на хематологичните заболявания.

д-р Велислава Донкина

д-р Велислава Донкина

Ръководител на Звеното за психологична и немедицинска грижа

Ръководител на Звеното за психологична и немедицинска грижа е д-р Велислава Донкина, клиничен психолог с дългогодишен опит и практика.

Ако желаете да се включите в срещите на Училището за пациенти следете фейсбук страницата на СБАЛХЗ. Ако желаете да се консултирате с клиничен психолог, обърнете се към лекуващият Ви лекар или запишете час на тел. 0879104922, или на v.donkina@hematology.bg.

Можете да се запознаете с дейността на Звеното за психологична и немедицинска грижа и Училището за пациенти, като разгледате Библиотеката на пациента.


Библиотека на пациента

Видеа и презентации

д-р Велислава Донкина, ръководител на Звеното за психологична и немедицинска грижа в СБАЛХЗ


Подкаст на пациента

 
Моля, прочетете текста до край и направете своя избор.
СБАЛХЗ ЕАД поема ангажимент да поддържа висок стандарт на защита на Вашите лични данни, които предоставяте в уеб сайта www.hematology.bg и възможност за управление на данните на съгласието за тяхното обработване, за да отговори на изискванията на новите европейски правила за защита на личните данни. Молим ви да отделите малко време, за да се запознаете с Политиката за поверителност.
Какви данни обработваме, когато ползвате нашите услуги?
Модул „Запис на час за консултация“
За нуждите на работата на модул „Запис на час за консултация“, СБАЛХЗ ЕАД събира вашите лични данни, които са необходими за първоначално снемане на вашата информация „личен профил“ и контакт на лечебното заведение с вас:
 • Име и фамилия
 • Дата на раждане
 • E-mail
 • Телефон
 • Държава
Форма за контакт
За нуждите на работата на модул „Форма за контакт“, СБАЛХЗ ЕАД събира вашите лични данни, които са необходими за контакт на лечебното заведение с вас и отговор на отправеното ви запитване:
 • Име
 • Тема
 • E-mail
 • Телефон
 • Съдържание
Проверка на лабораторни изследвания онлайн
За нуждите на работата на модул „Проверка на излследвания“, СБАЛХЗ ЕАД събира вашите лични данни, които са необходими за вход в съответния модул.
 • Потребителско име
 • Парола
Ако сте съгласни и приемате , натиснете „Съгласен съм“.
Ако желаете допълнителна информация, не се колебайте да ни потърсите.